::::مفاهیم: سلول‌ بنیادی چیست؟::::
انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی واشتارگارت در ایران
به وب سایت اختصاصی بیمارانRP خوش امدید
سری لوازم آشپزخانه فیلیپس جاروبرقی فیلیپس اتو بخار فیلیپس ریش تراش فیلیپس لومیا فیلیپس

نویسندگان
پیوند ها
امکانات

<-PollName->

<-PollItems->

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 499
بازدید دیروز : 301
بازدید هفته : 1787
بازدید ماه : 3358
بازدید کل : 175804
تعداد مطالب : 2020
تعداد نظرات : 4020
تعداد آنلاین : 2


دریافت كد ساعت


پیج رنک


رنک الکسا

با کلیک بر روی +۱ ما را در گوگل محبوب کنید
درباره وب سایت
به انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی[RP]ـ تی یلم خوش آمدید.
اخرین مطالب
ارشیو مطالب
پیوند های روزانه
نظر دهید نظر

...::::مفاهیم: سلول‌ بنیادی چیست؟::::...


اغلب سلول‌های بدن انسان عملا قادر به تقسیم نیستند و بسیاری از زمان تولد تا مرگ شخص بدون تقسیم شدن حضور دارند.

البته بعضی بافتهای بدن نظیر خون، پوست و لوله گوارش دارای چرخه بازسازی سریعی هستند و در هر روز ممکن است چندین سلول جدید بسازند. به عنوان مثال یک مرد متوسط با وزن 70 کیلوگرم در هر روز 1011×2 سلول خونی می سازد. همچنین روزانه میلیونها سلول پوستی و گوارشی ساخته می شود. سلولهای بنیادی سلول‌هایی هستند که قادر به همانندسازی خود هستند و نیز می توانند طی فرایند تمایز به یک یا انواعی از سلولهای بالغ تبدیل شوند.

به طور کلی سلول‌های بنیادی به سه دسته تقسیم می‌شوند:

سلول‌های بنیادی بزرگسال (Adult stem cells)،

سلول‌های بنیادی جنینی (Embryonic stem cells)

سلول‌های بنیادی بند ناف (Umbilical cord stem cells).

سلول‌های بنیادی بزرگسال مانند همه سلولهای بنیادی دیگر دو ویژگی مشترک دارند؛ اول اینکه قادر به ساخت کپی های خود به مدت طولانی می باشند و دوم اینکه می توانند به سلولهای بالغی با خصوصیات مورفولوژیک شناخته شده و با عملکرد اختصاصی تبدیل شوند.

این سلولها قادر نیستند به همه نوع سلول تمایز پیدا کنند بلکه تنها قادرند به سلولهای بالغ همان بافتی که در آن هستند تبدیل شوند (مثلا سلولهای بنیادی مغز استخوان که به سلولهای خونی تبدیل می شوند). سلولهای بنیادی بزرگسال بسیار کم و نادر هستند به عنوان مثال از هر 10 تا 15 هزار سلول مغز استخوان تنها یک سلول از نوع سلولهای بنیادی است.  منشا و چگونگی شکل گیری این سلولها به طور دقیق مشخص نیست و فرضیات مختلفی برای آن مطرح شده است از جمله اینکه این سلولها در هنگام تمایز جدا از بقیه مانده و تمایز نیافته اند. امروزه  سلولهای بنیادی از بافتهای مختلفی از جمله خون، مغز، نخاع، لوله گوارش، پوست، عضلات و غیره جدا شده‌اند.

نام سلولهای بنیادی جنینی (رویانی) از منشا آنها یعنی رویان گرفته شده است. در واقع این سلولها از یکی از مراحل ابتدایی تشکیل و توسعه جنین بنام مرحله بلاستوسیتی گرفته می شوند. به طور اختصاصی سلولهای بنیادی جنینی از توده سلولی درونی بلاستوسیت در مرحله پیش از لانه گزینی در دیواره رحم به دست می آیند. این سلولها هم قادر به همانندسازی خود هستند و هم قادرند به انواعی از سلولهای مختلف تمایز یابند.

دسته سوم سلولهای بنیادی سلولهای بند ناف هستند که همانطور که از نامشان بر می آید از خون بند ناف در هنگام وضع حمل جدا می شوند و قابل نگهداری هستند تا در آینده در صورت لزوم برای همان بچه یا اعضای خانواده وی و یا برای شخص دیگری استفاده شوند.

امروزه محققان در حال بررسی و آزمایش امکان کاربرد سلولهای بنیادی در درمان بیماریهای مختلف می باشند. از جمله بیماریهایی را که امیدهای زیادی به درمان آنها می رود می توان به آلزایمر و پارکینسون، آسیبهای نخاعی، دیابتها‌ (از طریق جایگزین نمودن سلولهای پانکراتیک ترشح کننده انسولین)، بیماریهای کرونری قلب (با جایگزینی سلولهای ماهیچه ای قلب)، بیماریهای کبدی مثل سیروز و غیره اشاره نمود.

*دکتر رضا کاظمی اسکویی
 دستیار تخصصی بیوتکنولوژی دارویی
 دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد

 

درباره سلول هاي بنيادي

سلول‌هاي‌ بنيادي‌ داراي‌ دو ويژگي‌ اساسي‌ يعني‌ توانايي‌ تقسيم‌ شدن‌ و توليد سلول‌هايي‌ با خواص‌ يكسان‌ و ايجاد انواع‌ سلول‌هاي‌ تمايز يافته‌ هستند. براساس‌ توان‌ تمايزي‌، سلول‌ها را مي‌توان‌ به‌ انواع‌ ذيل‌ تقسيم‌ كرد:

1) سلول‌هاي همه‌ توان: ‌اين‌ سلول‌ها مي‌توانند همه‌ سلول‌ها اعم‌ از سلول‌هاي‌ فرد و سلول‌هاي‌ برون‌ جنيني‌ (جفت‌) را بسازند مانند سلول تخم و يا هريك از سلول‌هاي يك‌ جنين‌ دو سلولي‌ كه‌ هر سلول‌ آن‌ مي‌تواند‌ يك‌ فرد كامل‌ را بسازد.

2) سلول‌هاي پرتوان: سلول‌هايي‌ هستند كه‌ مي‌تواند غالب‌ يا همه‌ سلول‌هاي‌ فرد را بسازند. مثلا سلول‌هاي‌ بنيادي‌ جنيني‌ تحت ‌شرايط خاص‌ مي‌توانند يك‌ فرد را بسازند ولي‌ قادر به‌ ايجاد سلول‌هاي‌ برون‌ جنيني‌ (جفت‌) نيستند. سلول‌هايي‌ كه‌ از گنادهاي‌ جنيني‌ بدست‌ مي‌آيند و به‌ آن‌ سلول‌هاي‌ زاينده‌ جنيني‌ گفته‌ مي‌شود نيز جز‌ اين دسته هستند. سلول‌هاي‌ تمايز نيافته‌ سرطان‌ جنيني‌ مشتق‌ از تراتوكارسينوما نيز پرتوان هستند. تراتوكارسينوما‌، تومورهاي‌ تمايز يافته‌ خوش‌خيم‌ هستند كه‌ داراي‌ جمعيت‌هاي‌ تمايز نيافته ‌زيادي‌ هستند.

3) سلول‌هاي چند توان:‌ تعداد محدودتري‌ از انواع‌ سلولي‌ را مي‌توانند ايجاد كنند. مانند سلول‌هاي‌ بنيادي‌ واقع‌ در بافت‌هاي‌ بزرگسالان‌

سلول‌هاي بنيادي با دو ويژگي زيستي، توان نوسازي و قدرت تمایز، توجه محققان را در استفاده از آنها در طب ترميمي و درمان بدخيمي‌ها به خود جلب كرده است. به عنوان مثال مغز انسان حاوي سلول‌هاي بنيادي عصبي نادري است كه در شرايط خاص مي‌توان آنها را كشت و افزايش داد. ضمن آنكه مي‌توان با استفاده از ريزمحيط‌هاي خاصي آنها را به طرف سلول‌هاي مورد نظر تمايز داد

پژوهشكده رويان



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






تمامی حقوق مادی و معنوی مطالب این وب سایت متعلق است به
www.RPiRani.iR
کپی برداری با ذکر منبع بلا مانع است